Har du styr på sikkerhedskravene til dine medarbejderes arbejdstøj?

Læs med og bliv klogere på de seks vigtigste certificeringer til beskyttende arbejdstøj i industrivirksomheder.

Langt de fleste virksomheder kan nikke genkendende til, at et sikkert arbejdsmiljø for medarbejderne er altafgørende – især når der er tale om industrivirksomheder. For her kan arbejdsbeklædningen være med til at beskytte medarbejderne, og det kan gøre forskellen på, om medarbejderen kan pådrage sig skader eller er optimalt beskyttet.

De enkelte certificeringer, som arbejdstøjet skal efterleve, afhænger af miljøet, som dine medarbejdere arbejder i.
Lad os dykke ned i de forskellige certificeringer.

 

1. Arbejdstøj, der skal skabe synlighed – og efterleve Arbejdstilsynets lovkrav

Siden 2017 har det været lovkrav fra EU, at arbejdsgivere skal sikre deres medarbejdere ved hjælp af korrekt sikkerheds- og reflekstøj, der efterlever de rette standarder, hvor der stilles krav til beskyttelsesgrad, kvalitet og håndtering. Det er et område, som Arbejdstilsynet fører kontrol med, og det kan derfor give bøder og påtaler ikke at have styr på lovkravene.

Arbejder dine medarbejdere på veje eller i situationer, hvor synlighed er afgørende, kræver det signalstærkt tøj og reflekser (EN ISO 20471- Hi-Vis). Graden kan opdeles i tre klasser, hvor niveau 3 har den højeste synlighed og kan ses i både lys og mørke. Du kan læse mere om de 3 niveauer i Arbejdstilsynets vejledning – og vi rådgiver dig selvfølgelig også gerne.

 

2. Arbejdstøj, der beskytter mod gnister

Svejser dine medarbejdere og er dermed eksponeret for smeltet metal og åben ild, skal arbejdstøjet beskytte mod småsprøjt og direkte flammekontakt (EN 11611)

 

3. Arbejdstøj, der beskytter mod flammer

Arbejder dine medarbejdere med kortvarig og tilfældig kontakt med ild og varme, kræver det flammehæmmende arbejdstøj (EN 11612), der beskytter kroppen mod ekstrem varme.

 

4. Arbejdstøj, der beskytter mod kemikalier

Er kemikalier en del af dine medarbejderes arbejdsdag, skal deres arbejdstøj værne dem mod flydende kemikalier (EN 13034). Det er dog primært til situationer, hvor medarbejderen har god tid til at handle, hvis der kommer flydende kemikalier på tøjet.

 

5. Arbejdstøj, der beskytter mod elektrostatisk elektricitet

Hvis dine medarbejdere servicerer og/eller monterer elektronik, skal deres arbejdstøj beskytte dem mod statisk elektricitet og elektrostatisk afladning (EN 1149-5).

 

6. Arbejdstøj, der beskytter mod elektriske lysbuer

Hvis der er er tale om arbejde med elektriske installationer under spænding, skal medarbejdernes arbejdstøj beskytte dem imod risiko for lysbuer (EN 61482-1-2).

 

 

Vælg den rette – og mest sikre – løsning til dine medarbejdere

Når du har styr på, hvilke standarder der gør sig gældende for dine medarbejderes arbejdsbeklædning, kan du trygt læne dig tilbage, men kun indtil det skal vaskes. For arbejdstøj, der er underlagt lovkrav, skal vaskes, tørres og opbevares efter særlige forskrifter for at bevare effekten.

For eksempel gælder der specielle vaskeanvisninger for reflekstøj, der har afgørende betydning for, at det kan bevare sin reflekterende effekt.

Vi tager gerne ansvaret på vores skuldre

Hos DFD tilbyder vi at tage hånd om hele processen inklusiv vask, tørring, reflekstjek, pakning og levering. På den måde er du sikret, at dine medarbejderes arbejdsbeklædning altid overholder de gældende krav og følger Arbejdstilsynets vejledning.

Det sparer jer ikke kun for at vaske selv, erfaringer viser nemlig også, at I med korrekt håndtering kan forlænge levetiden på jeres tøj med op til 30 procent  – og vigtigst af alt sikre jeres medarbejdere gennem arbejdstøj, der giver maksimal beskyttelse.

Udover rent og korrekt arbejdsbeklædning har vi også både styring og dokumentation på tøjet, der blandt andet betyder, at vi altid kan følge tøjets cyklus og se, hvornår det skal udskiftes. Du vil derfor også til hver en tid kunne fremvise gyldig dokumentation på, at arbejdstøjet lever op til de krav, der f.eks. gælder for reflekstøj, via vores online platform Mit DFD

Vil du vide mere?

Er du stadig i tvivl om, hvorvidt I er underlagt lovkrav, eller har du spørgsmål? Så er du mere end velkommen til at kontakte os. Udfyld formularen i bunden af siden, så vil en af vores industri-konsulenter tage fat i dig.

Få DFD-NYT direkte
i din indbakke